מאמר זה נועד לסייע לך אם גם את נדרשת לניתוח מיתלה לטיפול בדליפת שתן במאמץ. ריכזנו עבורך שאלות של מטופלות והתשובות עליהן- מהו ניתוח מיתלה וכיצד הוא מתבצע? מהם שיעורי ההצלחה שלו ? מהם הסיכונים המתלווים לניתוח מסוג כזה? ומיהו הרופא המומחה שיכול לסייע לך בצורה הטובה ביותר?
המרפאה הרב תחומית לטיפול ברצפת האגן מבית נגה מדיקל, בית אחד לטיפול כולל ושלם בבעיות של רצפת האגן . המרפאה, בראשות ד"ר בני פיינר מומחה מוביל בתחום אורוגניקולוגיה ורצפת האגן ומומחים מובילים נוספים בתחומם, מציעה מגוון רחב של טיפולים – הן טיפולים שמרניים והן טיפולים ניתוחיים מהמתקדמים והחדשניים וכן מערך שירות מסייע .
אנחנו כאן גם עבורך.
התקשרי עכשיו למידע נוסף או לקביעת תור: 072-3728083
מהו ניתוח המיתלה?
ניתוח מיתלה נועד לטפל בדליפת שתן במאמץ, המתרחשת בעת שימוש בשרירי הבטן באופן המוביל לעלייה פתאומית בלחץ התוך-בטני ( שיעול חזק, התעטשות, צחוק, ריקוד או קפיצה, הרמת משא כבד וכו´). הבעיה נובעת מהיחלשות של הרקמות התומכות בצינור השופכה (הצינור המעביר את השתן משלפוחית השתן אל מחוץ לגוף) ו/או מפגם במנגנון הסגירה במוצא השלפוחית. אלה גורמים לכך שהשתן נדחף החוצה ודולף מתוך השלפוחית כשיש עלייה בלחץ התוך בטני.
הטיפול הניתוחי בדליפת שתן במאמץ עבר מהפכה של ממש כאשר, באמצע שנות התשעים הוצגו לראשונה ניתוחי המיתלה הזעיר-פולשניים, הידועים גם בשם ´סרט נרתיקי ללא מתח´ (TVT). הליך ניתוחי זה מהווה כיום את השיטה העיקרית לטיפול בדליפת שתן במאמץ וניתן לבצעו בהרדמה כללית, אזורית (חצי גוף) או מקומית, במסגרת של אשפוז יום.
ניתוח המיתלה איך זה מתבצע?
בניתוח המיתלה מושתל סרט סינטטי דק מתחת לצינור המעביר את השתן משלפוחית השתן אל מחוץ לגוף – השופכה. תפקידו של הסרט – לתמוך בשופכה בצידה התחתון במצבים בהם יש עלייה פתאומית בלחץ התוך-בטני. קיימות גרסאות שונות לניתוחי מיתלה, אשר נבדלות זו מזו באורכו של הסרט ובאופן בו הוא מעוגן.
בדור הראשון של ניתוחי המיתלה, נהוג היה להעביר את הסרט מהנרתיק כלפי מעלה, משני צידי שלפוחית השתן ולסיים בשני חתכים זעירים בבטן התחתונה (בקו השיער).
התוצאות המושגות בשיטה זו דומות לתוצאות שהתקבלו בעבר בניתוחי הרמת צוואר השלפוחית (הניתוח ע"ש ´Burch´) שהיו נפוצים בעבר וההליך הניתוחי אורך זמן קצר בהרבה (כ-20 דקות). החיסרון העיקרי הוא הסיכון לחדירת דופן השלפוחית ע"י המחטים המובילות את הסרט למקומו (עניין שניתן לתיקון בקלות בזמן הניתוח).
בדור השני של ניתוחי המיתלה, השיטה היא העברת אותו סרט מהנרתיק לשני הצדדים (דרך הפתח העגול בעצמות האגן הקרוי פתח ה´אובטורטור´) וסיום בשני חתכים זעירים (אחד בכל צד) בירך הפנימית. שיטה זו נפוצה ביותר כיום. תוצאותיה טובות במידה הדומה לניתוחים מן הדור הראשון והיא כרוכה בהפחתה ניכרת בסיכוי לפגוע בשלפוחית השתן. בקרב אחוז קטן מהנשים העוברות הליך זה יופיע כאב בירך כתוצאה מהניתוח. כאב זה יחלוף בדרך כלל תוך ימים עד שבועות ספורים לאחר הניתוח.
בדור השלישי של ניתוחי המתלה, עושים שימוש בסרט קצר יותר ומבוצע חתך אחד בלבד (של כסנטימטר וחצי) בדופן הקדמית של הנרתיק. בגרסה זו הסיכון לסיבוכים שלאחר ניתוח נמוך במיוחד. יעילותו של הליך זה נבחנת בימים אלו במסגרת מחקרים במרכזים רפואיים בעולם.
מהו שיעור ההצלחה של הניתוח?
מהם הסיכונים בניתוחי מיתלה?
סיבוכים משמעותיים הינם נדירים בניתוחי מיתלה ועדיין, בכל ניתוח קיים סיכון מסוים. הסיבוכים העיקריים המוכרים בניתוח זה כוללים:
• הופעת דחיפות / תכיפות במתן השתן – 5-10%
• קושי בריקון שלפוחית השתן עד כדי צורך בצנטור עצמוני לזמן מוגבל – 1-5%
• הופעת דלקת בדרכי השתן – 1-5%
• פגיעה בשלפוחית השתן, בשופכה או בכלי דם באגן – המצריכה תיקון – עניין נדיר ביותר
• זיהום בפצע הניתוח – 1%
• זיהום הרשת או דחייתה – 1%
• חשיפת הרשת בנרתיק – 1-2%
• כאב בירך (לאחר השתלת סרט TVT-O) – סיכון נמוך (אין נתון מדויק)
מנתחים ומטפלים מובילים בנגה מדיקל:
נגה מדיקל, מרכז מצוינות בכירורגיה גינקולוגית המאגד לתוכו מומחים מובילים בקשת רחבה של תחומי טיפול מעולם רפואת הנשים. את המרכז בנינו, רופאים, מטפלים ומנהלים מעולם הרפואה והבריאות מתוך ניסיון אישי ומקצועי שלנו ושל המטופלות שלנו ולאור הצורך בבית אחד הנותן מענה כולל לנשים הסובלות מבעיות מורכבות בגינקולוגיה. חרתנו על דגלנו מתן מענה שלם, מקיף ומקצועי ביותר לנשים בשלל גילאים. צוות המומחים של נגה מדיקל מורכב מרופאים מובילים בתחומי רפואת נשים, כולם מנהלי מחלקות ויחידות בבתי חולים מובילים בישראל המביאים עמם ידע וניסיון עשיר, ואת חזית קדמת הרפואה הגינקולוגית.